Panduan Menanam Longan

Panduan Menanam Longan
MENANAM LONGAN

PENGENALAN

Ia dikatakan berasal dari negeri China.

Nama saintifik :Dimocarpus longan Lour
Nama lain:Mata Naga
Keluarga :Sapindaceae

NOTA:MATA KUCHING
Pokok Mata Kucing merupakan sejenis subspesies pokok Longan[1][2]. Pokok ini dikenali sedemikian kerana rupa dan saiz buahnya yang seperti mata kucing. Buah mata kucing kecil sedikit dari buah longan.

Setiap pokok Mata Kucing mampu mengeluarkan 2,000 hingga 2,500 biji buah setiap kali musim berbuah. Di Malaysia ia banyak ditanam di 20 hektar tanah di Kampung Lasah.

Terdapat beberapa jenis (sub spesies) Mata Kucing iaitu:

Mata Kucing Sau
Mata Kucing Isau
Mata Kucing Kakus
Buah Mata Kucing mempunyai kandungan antioksidan ini juga sesuai bagi wanita hamil dan bijinya dikatakan boleh digunakan untuk mengubati gigitan ular.KULTIVAR YANG DISYORKAN

Bagi pengeluaran komersil di Malaysia, beberapa kultivar disyorkan:-

Edaw
Banyak terdapat di Thailand. Pucuk barunya berwarna kehijauan. Sentiasa mengeluarkan buah yang banyak dan berkualiti. Buahnya besar, isi tebal dan biji kecil. Isinya ranggup, manis dan rasanya sedap. Buah dipetik agak awal kerana bijinya mudah bercambah walaupun semasa di pokok.


Chompoo
Buahnya lebih besar dan bijinya kecil. Pucuk daun mudanya berwarna merah jambu dan kemudiannya bertukar kehijauan. Warna isinya sedikit kemerahan (Chompoo bermaksud merah jambu dalam bahasa Thai). Buahnya sangat diminati


Biew Khiew
Daunnya seperti Edaw tetapi berwarna hijau tua dan pucuknya berwarna merah. Buahnya besar dan berkualiti tinggi daripada Edaw serta boleh bertahan lama di pokok.


Diamond / Berlian
Hasil daripada penyelidikan bioteknologi dan pembangunan longan di Thailand. Ia sesuai ditanam dan berbuah secara semulajadi di kawasan tropika termasuk di Malaysia. Buahnya besar dan manis tetapi sedikit berair.

KEADAAN TANAH DAN IKLIM

Terdapat banyak ditanam secara komersil di kawasan beriklim sub-tropika pada altitud diantara 300-600 meter dari paras laut. Penghasilan longan sangat bergantung kepada keadaan cuaca terutama semasa pembungaan dan pembentukan buah. Hujan yang berlebihan boleh menyebabkan bunga gugur, serta menghalang pendebungaan dan pembentukan putik. Curahan hujan tahunan yang paling baik ialah diantara 1200-1400 mm. Tanaman longan sangat peka kepada angin kencang.

Keadaan tanah yang mempunyai profil yang dalam (melebihi 100 pH 5.5 - 6.0 dalam kemasinan yang rendah adalah sesuai untuk tanaman longan. Tanah lanar sungai yang bertekstur halus dan dapat memegang air seperti Siri Tok Yong, Cempaka, Lundang, Kerayong, Tebok, Tawar, Gong Chenak dan Lubok Kiat adalah sangat sesuai untuk tanaman longan.

Tanah sawah yang kurang salir didapati boleh ditanam dengan tanaman longan sekiranya air dapat disalir dan aras air tanah dapat dikawal pada tahap 75 cm dari permukaan tanah sepanjang masa seperti Siri Tepus, Jabil, Lating, Cherang Hangus dan Kg. Pusu. Elakkan menanam di kawasan yang mudah bertakung air dan aras air bawah tanah yang tinggi seperti tanah gambut dan tanah lanar sungai yang sangat kurang salir seperti Siri Lubok Itik, Binjai dan Lubok Sendong. Bagi tanah sedentari (bukit), profil tanah yang dalam (melebihi 100 cm), bertekstur halus dan topografi kurang dari 20o adalah sesuai untuk tanaman longan seperti Siri Bungor, Rengam, Jerangau, Munchong, Batang Merbau dan Kuantan. (sila lihat struktur tanah di Malaysia) Klik !

AMALAN KULTUR

Penyediaan kawasan
Kawasan perlu dibersihkan. Bagi kawasan rendah dan mendatar, parit perlu dibuat. Tanaman penutup bumi adalah digalakkan.

Menyedia benih
Benih tanaman yang selalu digunakan ialah anak benih yang dibiakkan secara tampang, bergaris pusat 1.5 - 2.5 cm dan setinggi antara 45 - 60 cm.

Penaman di ladang
Jarak penanaman yang disyorkan adalah 14 m antara baris x 10 m antara pokok dengan kepadatan 166 pokok/ha. Jarak ini boleh didapati selepas menebang 50% pada tahun ke 9 penanaman. Lubang tanaman disediakan sebulan sebelum menanam, bersaiz 60 cm x 60 cm x 60 cm. GML sebanyak 0.5 kg/lubang ditaburkan jika kawasan tersebut mempunyai pH tanah kurang daripada 4.5. Lubang ini dimasukkan dengan 10 kg. bahan organan. Baja TSP sebanyak 250 gm ditaburkan di dalam lubang dan digaul serta dibiarkan selama 1 minggu sebelum menanam.

Pembajaan

Pembajaan peringkat belum matang
Gabungan baja organik dan baja bukan organik digunakan. Baja organik seperti najis haiwan disyorkan pada kadar 10 kg/pokok/tahun dengan kekerapan 3-4 kali/tahun ditambah dengan baja bukan organik seperti 15:15:15 dengan kadar 1-4 kg/tahun.


Umur Baja kimia
(kg/pkk/thn) Kekerapan
(kali/thn) Baja Organan
(kg/pkk/thn) Kekerapan
(kali/thn) GML
(kg/pkk/thn) Kekerapan
(kali/tahun)
1
2
3
4 1.0
2.0
3.0
4.0 4
4
4
4 5
10
10
10 3
3
3
3 0.5
0.5
1
2 1
1
1
!Pembajaan peringkat matang
Kadar pemberian baja seperti berikut:-
Masa Jenis Baja Kadar Kegunaan
2-4 minggu lepas berputik NPK 15:15:15 1 kg/pokok
Pembentukan buah.
1 bulan sebelum tuai NPK 13:13:21 1 kg/pokok Kemanisan buah.
Sepanjang peringkat berbuah Baja cecair koktail + racun
kulat + racun serangga Mengikut syor seperti di label Pembesaran buah dan
hasil yang bermutu.
2 minggu lepas pungut hasil NPK 15:15:15 atau
20:10:10
Baja organan kalsium nitrat
(sebagai baja tambahan
jika perlu, bila pokok lemah)

GML
2-3 kg/pokok


20 kg/pokok
1 kg/pokok


2 kg/pokok Menggalakkan pertumbuhan
pucuk baru dan meningkatkan kesuburan pokok.

2 bulan lepas kutipan hasil NPK - 12:12:17:2 + TE 1-2 kg/pokok Kesuburan pokok.
1 bulan sebelum aruhan
bunga dibuat NPK 1 - 12:12:17:2 + TE 2 kg/pokok Persediaan berbuah musim
selanjutnya.PEMANGKASAN

Pemangkasan Pembentukan
Pokok longan dibiarkan tumbuh dengan sistem batang tunggal dan pangkasan dibuat pada ketinggian 60 cm. Selepas itu dibiarkan tiga cabang utama tumbuh. Batang ini dipangkas pula pada 30-45 cm dan biarkan 3 batang tumbuh tiap satu. Kemudiannya setiap dahan akan mengeluarkan 3-4 dahan. Ini akan menjadikan kanopi longan terdiri daripada 27-36 dahan. Pada keseluruhannya, ketinggian pokok dewasa ialah 3-4 meter dan luas kanopinya adalah 4-5 meter. Ini adalah untuk memudahkan pengurusan pokok. Pada peringkat awal, pertumbuhan pokok mestilah pada tahap subur supaya saiz pokok mencapai peringkat terbaik sebelum ia diaruhkan pada tahun ke 4 dan ke atas.


Pemangkasan Penjagaan
Pokok longan dipangkas untuk mendapatkan bentuk 'open center' yang akan menggalakkan cahaya matahari masuk ke dalam kanopi. Di bahagian sisi kanopi pula dibuat pemangkasan penjagaan untuk menggalakkan cahaya dan pengudaraan yang sempurna.
Sila lihat panduan pemangkasan pembetukan dan pemangkasan penjagaan. Klik !


Pemangkasan Bunga dan Buah
Pada keadaan tertentu, pemangkasan bunga dan buah dilakukan untuk mempertingkatkan saiz dan kualiti buah. Ia dilakukan supaya buah tidak terlalu lebat dan mengurangkan kesan biennial bearing. Jika buah terlalu lebat ia akan menjejaskan pertumbuhan dan penghasilan tahun berikutnya. Kadar pemangkasan buah adalah bergantung kepada kesuburan pokok dan juga jumlah buah. Pemangkasan bunga dan buah dibuat dua kali (jika perlu), iaitu bila jambak bunga berukuran 10-12 cm panjang (anggaran 40-50% bunga dipangkas) dan bila berputik (anggaran 10% putik dipangkas).


PENGURUSAN AIR

Air merupakan keperluan asas untuk membangunkan kebun longan. Jika kawasan mudah dibanjiri air (air mudah bertakung), sistem saliran perlu diadakan. Pengairan sangat diperlukan pada peringkat awal penanaman, semasa aberbunga dan juga semasa pembesaran buah.

PENGURUSAN PEROSAK

Memandangkan tanaman longan masih belum ditanam secara meluas di Malaysia, serangan serius serangga perosak dan penyakit masih belum lagi dilaporkan. Namun begitu beberapa perosak dan penyakit utama telah ditemui di negara-negara pengeluar longan secara komersil seperti Thailand, Taiwan, China dan Florida.

Kawalan serangga perosak adalah seperti berikut:-

Pengorek buah - Sejenis kupu-kupu, larvanya menyerang bahagian buah. Guna racun serangga yang sesuai mengikut kadar dan kekerapan yang disyorkan.


Thrips - Pada daun dan buah. Guna racun serangga yang sesuai mengikut kadar dan kekerapan yang disyorkan.


Mile - Dewasa menghisap cecair dari tangkai, daun dan buah menjadi tompok kuning. Serangan pada kebiasaannya berlaku pada musim kemarau. Guna racun serangga yang sesuai mengikut kadar dan kekerapan yang disyorkan.


Lalat Buah - Serang pada buah. Kawalan kultura iaitu sanitasi ladang. Guna racun serangga yang sesuai mengikut kadar dan kekerapan yang disyorkan.


Kesing - Merosakkan jambak bunga, daun muda dan pucuk. pucuk menjadi rosak dan terbantut. Guna racun serangga yang sesuai mengikut kadar dan kekerapan yang disyorkan.


Webworm - Memakan pucuk dan tunas baru. Guna racunj serangga yang sesuai mengikut kadar dan kekerapan yang disyorkan.


Gagak - Buah dimakan oleh gagak, keluang dan kelawar. Memasang jaring/pukat pada bahagian atas pokok longan. Tembak menggunakan senapang.


KAWALAN PENYAKIT TANAMAN LONGAN


Penyakit yang biasa menyerang longan ialah kelapuk hitam, antraknos dan beberapa penyakit yang ditemui di negara-negara pengeluar longan.

Kulapuk hitam - Berjelaga hitam pada daun dan kulit buah. Kawal koya dengan minyak putih pada kadar 1:50.


Penyakit Reput - Tangkai buah kering dan buah gugur. Memangkas dahan untuk memperbaiki pengudaraan dan merendahkan kelembapan di sekitar kanopi pokok.


Antraknos - Serangan pada buah dan daun. Guna racun kulat yang sesuai mengikut kadar dan kekerapan yang disyorkan.


Mati Rosot - Seluruh pokok atau sebahagian pokok didapati mati mengejut disebabkan saliran yang kurang baik. Jangan tanam di kawasan air yang bertakung dan saliran yang kurang baik.


TEMPOH DILARANG MENGUTIP HASIL

Kawalan menggunakan racun perosak boleh menimbulkan kesan sampingan terhadap alam sekitar dan kesihatan pengguna dalam jangka masa panjang. Semburan hendaklah dilakukan secara berhemah. Ikuti aturan menggunakan seperti yang disyorkan serta patuhi arahan yang dinyatakan.

KEMATANGAN DAN PENGUTIPAN HASIL

Aruhan Pembungaan
Longan Edaw, Chompoo dan Biew Khiew adalah kultivar yang memerlukan suhu yang rendah dan kering (2 bulan) untuk berbunga. Pada kebiasaan biasa, ia tidak berbunga di Malaysia. Menurut kajian, longan Edaw boleh berbunga dengan menggunakan rawatan kalium klorat.

Sebelum rawatan, pastikan keseluruhan daun telah matang dan tiada pucuk baru. Larutkan kalium klorat bersama air pada kadar 8 gm/m persegi (keluasan kanopi). Bersihkan kawasan kanopi, kemudian larutan tersebut dicurahkan ke atas tanah dibawah kanopi di sekeliling pokok. Kadar kalium klorat yang diperlukan untuk mengaruh pembungaan dan jumlah air yang diperlukan untuk melarutkan kalium klorat mengikut kadar keluasan kanopi adalah seperti berikut:-

Jejari

(kaki) Jejari

(m) Keluasan
Kanopi
m2 Kadar KaliumKlorat
(8gm/m2)
(gm) Kadar Air Digunakan
(Liter)
1
0.30 0.29 2.32 0.46
2 0.61 1.16 9.29 1.86
3 0.91 2.61 20.91 4.18
4 1.22 4.65 371.7 7.43
5 1.52 7.26 58.07 11.61
6 1.82 10.45 83.63 16.73
7 2.13 14.23 113.83 22.77
8 2.43 18.58 148.67 29.73
9 2.74 23.52 188.16 37.63
10 3.04 29.04 232.30 46.46
11 3.34 35.13 281.08 56.22
12 3.65 41.81 334.51 66.90
13 3.95 49.07 392.58 78.52
14 4.26 56.91 455.30 91.06
15 4.56 65.33 522.67 104.53
16 4.86 74.33 594.68 118.94
17 5.17 83.92 671.34 134.27
18 5.47 94.08 752.64 150.53
19 5.78 104.82 838.59 167.72
20 6.08 116.15 929.19 185.84
1
2
3
4
5
6
7
8 -
-
-
-
-
-
-
- Daun matang (hijau tua) keseluruhannya.
Bersihkan bawah kanopi dari rumpai
Kira purata jejari pokok dalam kaki (kolum 1)
Timbang kalium klorat mengikut jadual di atas (kolum 4)
Sediakan air bersih mengikut jadual di atas (kolum 5)
Larutkan kalium klorat ke dalam air dan kacau dengan kayu sehingga larut kesemuanya.
Curahkan rata-rata pada larutan kalium klorat itu di bawah kanopi.
Keputusan akan dapat dilihat antara 2-5 minggu.

Penentuan masa aruhan ini dibuat kerana terdapat hujan yang mencukupi bagi pengeluaran putik dan pembentukan buah. Suhu sebelah malam yang sejuk adalah baik untuk pembentukan buah.

Kematangan Buah
Longan mengambil masa 5-7 bulan (bergantung kepada kultivar) daripada peringkat berbunga sehingga matang. Kulit buah longan matang lebih licin dan berwarna perang kekuningan berbanding dengan buah longan muda. Bagi longan kultivar Edaw, pungutan hasil dibuat lebih awal sedikit kerana jika terlalu lama, biji mungkin bercambah walaupun buah masih di pokok.


Pungutan Hasil
Kutipan hasil dibuat dengan memotong tangkai buah termasuk sedikit bahagian daun dengan berhati-hati dan disimpan di dalam bakul. Buah yang dikutip ini dibawa dengan segera ke pusat pengumpulan hasil dan elakkan daripada terdedah kepada cahaya matahari.

Pengendalian pasca tuai

Pemilihan buah dibuat di pusat pembungkusan. Buah yang baik disimpan dalam bakul dan dijual dalam keadaan bertangkai manakala yang rosak dan berlainan warna dibuang. Untuk pasaran eksport, rawatan buah secara rendaman racun kulat atau fumigasi sulfan dioksida digunakan sebelum dieksport.


Masalah dalam penanaman longan

Biennial bearing - masalah paling serius didalam penanaman longan secara komersial. Pengeluaran buah menaik pada satu tahun tetapi kemudiannya menurun pada tahun berikutnya. Pangkasan bunga dan buah perlu dibuat.

Saiz buah kecil - masih terdapat di Taiwan, Amerika Syarikat dan juga di tempat-tempat lain. Permintaan adalah kepada longan bersaiz besar.

Penyakit virus witches broom - banyak terdapat di negara pengeluar longan di Asia. Belum dikesan di Terengganu.

Kelawat dan keluang - musuh terbesar kepada longan. Pukat/jaring perangkap burung digunakan untuk memerangkap keluang dan kelawar, 2-3 rawan pukat mencukupi untuk 1 hektar.

Dahannya mudah merekah dan mudah tumbang - dahan longan mudah merekah dan mudah patah bila ditiup angin kencang. Kanopinya yang besar dan lebat dengan daun dan buah menyebabkan ia mudah tumbang bila ditiup angin. Oleh itu ia memerlukan tiang sokongan yang diikat pada dahannya.

Perlukan aruhan untuk longan berbunga - longan komersial yang berasal dari Thailand tidak berbunga semulajadi pada iklim Malaysia . Ia perlu diaruhkan dengan kalium klorat untuk berbunga dan berbuah. Pengusaha longan memerlukan satu program pembajaan yang intensif untuk mendapatkan buah longan yang berkualiti tinggi.Maklumat Pertanian - Ternakan, Tanaman, Perikanan & Agrotourism
Sekadar Info,Rujukan dan Ilmu.
Sumber/Dipetik:PEJABAT PERTANIAN DAERAH MANJUNG
KOMPLEKS PENTADBIRAN DAERAH MANJUNG, 32040 SERI MANJUNG
PERAK DARUL RIDZUAN, MALAYSIA

6 comments:

 1. Asslm. Adakah Pokok buah mata kucing ini dpt ditaman didlm pasu?

  ReplyDelete
 2. As salam dan Salam Sejahtera

  PERHATIAN KEPADA PEMINAT TUMBUHAN

  Go-Grow Chitosan bahan biopolimer semulajadi diperbuat dari kulit udang, ketam dan kerang yang mengandungi keajaiban untuk semua jenis tanaman. Go-Grow Chitosan bukan BAJA atau bahan TOXIC/KIMIA. Bagaimana ia bertindak?

  1. Perangsang Pembesaran Tumbuhan Untuk tanaman, Chitosan berfungsi sebagai perangsang untuk tumbuhan menyerap nutrien dan baja dengan semula jadi dan sempurna serta meningkatkan daya tahan atau imun tanaman itu sendiri. Kesan Chitosan pada tanaman boleh dilihat selepas penggunaan kali kedua (atau 10 hari) sahaja. Pada peringkat permulaan, daun tanaman akan menjadi hijau terang, segar dan putik atau bunga akan mula bercambah dengan banyak.

  2.Membantu Pembajaan Tanah Ia membantu mikrob menguraikan nutrisi bukan organik kepada bentuk organik agar boleh diambil oleh tanaman. Ia membantu membaiki keberkesanan sistem akar untuk lebih cekap menyerap zat makanan dalam tanah untuk dihantar kebahagian lain tanaman. Ia juga bekalkan kalium dan unsur zat-mikro dalam tanah yang sering kekurangan.

  3. Anti Fungal Chitosan menghalang serangan oleh kulat dan ia juga membentuk lapisan kompoun fenolic yang menghalang sebarang kemasukan (penetration) sebarang patogen kulat. Chitosan menghalang reproduksi patogen termasuk menghalang gene yang akan mengeluarkan ‘protease inhibators’ yang menghalang serangan serangga pada tanaman.

  4.Bio Pesticide Apabila chitosan dibubuh pada tanah, ia akan membantu membentuk persekitaran sesuai bagi mengaktifkan bakteria pemakan chitin menghapuskan kulat (fungus) dan telur nematod dan organisma mengandungi chitin yang lain. Kulit kerang juga didapati akan menggalakan pengeluaran(secretion) enzim chitonase yang akan menguraikan chitin pada telur kuutu daun, telur nematod dan patogen lain. Kahadiran chitin pada keling tumbuhan ini sebagai biopestide asli (natural biopesticide) menyebabkan ia tidak memberi kesan toksik kepada haiwan lain seperti ikan, burung, tumbuhan lain dan organisma berfaedah.

  5. Preservatif Lapisan membran Chitosan dapat mengawal buah-buahan dan bunga-bunga ornamental daripada menjadi kuning atau coklat dan buah-buahan menjamin kualiti dengan cara menahan kandungan antosianin, flavonoid, dan semua polifenol dalam buah-buahan dari meningkat. Kajian membuktikan bahawa kitosan filem segar penyimpanan boleh mengelakkan buah-buahan dan sayur-sayuran (termasuk pic, pear, gooseberry Cina, timun, lada, anggur, strawberi, mangga, tomato, dan lain-lain) daripada mendapat reput dan rosak. Ia membantu memanjangkan masa penyimpanan dan jangka hayat. Bagaimana ia berfungsi: Membran Chitosan boleh menghalang kedua-dua penyerapan oksigen dan limpahan Karbon yang disebabkan oleh respirasi buah-buahan. Tetapi ia mendorong gas etilena yang bocor keluar, yang menghasilkan buah-buahan selepas menjadi masak. Melalui cara ini, ia menghalang kulat dari pembiakan dan menangguhkan buah-buahan dari masak.

  (Atikel keberkesanan Kitosan kepada pembesaran tanaman- http://www.slideshare.net/gatot2811/chitosan-as-plant-growth-promoters)

  Sila kontak saya untuk maklumat lanjut. Pertanyaan agen seluruh Semenanjung dialu-alukan.
  Terima kasih

  Salleh S Mohamed
  019-2288433 (Tel/whatsapp)
  salleh.mohamed@gmail.com
  www.cbs-malaysia.com/index.php/chitosan/

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum.. bagaimanakah cara inovasi longan ini lebih kepada isi yang tebal dan kulit yang nipis ? Cara atau kaedah pembuatannya ?

  ReplyDelete
 4. Asalamulaikum...bolehkah longgan di beri baja bunga..

  ReplyDelete
 5. Apa jenis baja longgan yg perlu,supaya mgeluarkan hasil yg lumayan...from brunei

  ReplyDelete
 6. Pls reply back this no +6738951575 add me at watssap

  ReplyDelete